donderdag 2 mei 2013

Granny Squares Floor

Ik wilde voor onze jongste dochter Floor graag een deken maken van Granny's. Ik was vol goede moed begonnen, nadat ik dacht eindelijk een geschikt patroontje te hebben gevonden. Helaas was ik er toch niet blij mee. Toen besloot ik zelf een patroontje te maken .. Met mijn wensen en ideeen..Geinspireerd door Floor haar naam.

Dit is het eindresulaat! En ik ben er zelf erg blij mee en stiekem ook wel een beetje trots?! ;) Uiteraard heb ik deze Granny naar haar vernoemd...Nadat ik de foto's op Facebook had geplaatst, kreeg ik zo ontzettende onwijs leuke reacties met de vraag het patroon te delen! Natuurlijk wil ik dat doen! Ik hoop dat jullie er veel plezier van hebben! Mocht je iets niet begrijpen, dan hoor ik het graag.
Als je  gebruik maakt van dit patroontje, dan zou ik heel erg graag het resultaat van jouw werk zien! Een vriendin van mij en ik hebben op Facebook een ontzettend gezellige creabea groep! Die kun je hier vinden: Facebookgroep - Jong, Hip en Creatief! 
Hier zie ik heel graag jullie werk terug!

En dan natuurlijk hier het patroon:

We beginnen met een magische lus.
1e toer: In de magische lus haak je eerst 3 lossen en daarna 16 stokjes. Deze toer sluit je in de derde losse van de begintoer.
2e toer: Trek een andere kleur draad door je lusje en ga daar nu mee verder. (zou die andere wel even afknippen ;) ) In het eerste stokje begin je met 4 stokjes, volgende stokje 1 vaste, volgende stokje 4 stokjes, volgende stokje 1 vaste en zo gaan we door tot het einde van deze toer. Toer sluiten we met een halve vaste in het laatste stokje van de 1E toer. Dus waar je in bent begonnen met de 4 stokjes van de 2e toer. Als het goed is heb je nu 8 blaadjes.
3e toer: Dan draai je het werkje om en maken we achter elk bloemblaadje 5 lossen die we elke keer vast maken in de vasten. Dus je maakt in totaal 8 lusjes achter 8 blaadjes. Bij het laatste lusje haak je geen 5 losse, maar 4 en deze lus maak je vast in de eerste lus die je hebt gemaakt met een halve vaste.
4e toer: Nu draai je het werkje weer om met de goede kant naar boven. Vanaf deze kant zet je een nieuwe kleur aan en begin je een vaste aan het begin van een willekeurige lus. (de lussen die je net hebt gemaakt) Hierin maak je dus 1 vaste, 6 stokjes en 1 vaste. De volgende lus hetzelfde, 1 vaste 6 stokjes en 1 vaste. Dit herhaal je tot het einde.
Bij het laatste lusje sluit ik de toer altijd graag aan het begin van de eerste lus van de 4e toer met een halve vaste.
5e toer: Nu draai je het werkje weer om en maken we weer dezelfde lusjes aan de achterkant van je bloem, maar deze keer doe je dit met 7 losse. Bij de laatste lus, maak je 6 losse en ook deze keer sluit je in de eerste "lossenlus" die je hebt gemaakt in deze toer. Knip de draad weer af, draai je werkje weer om met de goede kant naar boven.
6e toer: Nu maak je in elke "lossenlus" 1 vaste, 8 stokjes en 1 vaste. Dit herhaal je in elke lus.Bij het laatste lusje de toer weer sluiten aan het begin van de eerste lus van het begin van deze toer.
7e toer: Zet een nieuwe kleur aan in een inkeping van een bloem en maak 1 losse, in de middelste van 5 steken van het bloemblaadje maak je 1 half stokje, 3 vasten en 1 half stokje. *Dan ga je in de volgende inkeping van het volgende bloemblaadje verder en daar haak je 2 dubbele stokjes, 2 losse en 2 dubbele stokjes in dezelfde steek! Dan ga je in dat blaadje verder met 1 half stokje, 3 vasten en 1 half stokje. Weer verder in de inkeping van het volgende bloemblaadje waarbij je nu 2 keer een half stokje maakt, 3 vasten en 1 half stokje.* Dit herhaal je tot het einde van de toer.  Sluit je toer in de losse waar je deze toer mee begonnen bent. Trek je draad van die losse wel iets strakker!
toer 8: 2 losse haken, in elke steek een half stokje en in de hoeken 2 halve stokjes, 2 losse en twee halve stokjes. Dit blijven herhalen tot het einde van de toer. De toer sluiten met een halve vaste in de 2e losse die je aan het begin van deze toer hebt gemaakt.

Dan hecht ik eerst alles af voordat ik verder ga. Let op: Hecht met langere draden goed af aan de achterkant. Ga door de randen (onderste randen) van alle bloemblaadjes zodat het allemaal wat bij elkaar getrokken wordt. Dit geeft meer stevigheid.

Als je klaar bent met afhechten, pak je een ander kleurtje. Je houdt een lusje aan de achterkant terwijl je de voorkant omhoog hebt. Steek met je haaknaald door ieder gaatje, die je nu hebt in het rondje van de magische lus met de stokjes erin. Trek elke keer de draad omhoog door het gaatje zodat je "liggende" lossen op je haakwerkje krijgt. Dus lus omhoog halen en draad erdoor trekken.. Bij ieder gaatje. Als je bent aangekomen bij het begin van je liggende lossen, pak je een naald en trek je het draad er met je naald aan de achterkant doorheen. Die haal je door de lus die je nu boven hebt. Trek hem voorzichtig aan steek de naald met draad nu weer terug door de eerste liggende losse die je hebt gemaakt naar de achterkant toe. Nu kun je afhechten en is je Granny klaar!

Als je vragen hebt, dan gil je maar!

Ik hoop dat het duidelijk genoeg is. Veel plezier ermee!

Yours truly,
Frederika

10 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk en wat een lieve kleurtjes. Ga even lekker je website bekijken gelijk. Heb me ook net aangemeld voor de facebookgroep, heerlijk. Hoop dat ik lid mag worden al ben ik niet (meer) zo jong en hip, wel super creatief!!
  Groetjes
  Cathy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Cathy!! En als het goed is heb ik je al geaccepteerd bij de FB-groep. Ik hoop gauw ook te mogen genieten van jouw creativiteit!

   Groetjes,
   Frederika

   Verwijderen
 2. Dank je wel voor het uitschrijven. Heb nog nooit een Granny gehaakt, maar wil het binnenkort wel gaan proberen.
  Vind het een supermooie.

  Groeten Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, misschien kan dit dan je eerste worden? ;) Dank je wel Marion voor het compliment! En graag gedaan natuurlijk.

   Groetjes, Frederika

   Verwijderen
 3. erg mooi en lief, maar dat had ik ook al op facebook gezegd, ja wat moet je anders zeggen is toch zo???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dank je wel Elly! Ik ben blij dat ie in de smaak valt!

   Groetjes, Frederika

   Verwijderen
 4. Super leuk meid! als ik tzt tijd heb ga ik hem ook proberen...nu eerst verder aan de deken voor de baby en mijn tasje(s) :-D

  Liefs van deze creatieve mamma ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tx meis!! Hihi, ja erg he.. zoveel leuke dingen te haken! Ik mag ook wel NOG meer katoen in gaan slaan! Hihi. XXX

   Verwijderen
 5. Wauw, ik vind hem geweldig Frederika! Ben pas voor het eerst begonnen aan een project met Granny Squares, maar deze wil ik ook zeker gaan maken!
  liefs Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Yvonne! Heel veel succes en als het niet lukt, dan hoor ik het graag!

   Liefs,
   Frederika

   Verwijderen